#
DOBRODOŠLI DOMA S COOL FOTROM
IN COOL MAMACITO

Kako se spontanost in odprti odnosi med Janijem in Tejo kažejo pri njiju doma in kaj je bil njun največji »kiks« pri opremljanju doma? Pridružite se nam pri praznovanju in sodelujte v nagradni igri.

Jani in Teja vabita k sodelovanju

TEJA IN JANI KUPUJETA KUHINJO
DOMA PRI TEJI IN JANIJU

Cool fotr in Cool mamacita: Retro stil naju spominja na lovski dom

Cool fotr in Cool mamacita sta spontana človeka brez filtra. Takšni so njuni videi in takšen je njun dom. V zabavnem pogovoru sta nam zaupala svoj največji »kiks« pri opremljanju kuhinje, z nami delila svoje spomine iz otroštva, nam povedala nekaj o sklepanju kompromisov in o tem, zakaj ne marata retro stila.


#

Teja in Jani, kakšni so vajini spomini na dom iz otroštva?

Jani: Les! Rjave lesene omare … Še stene se bile obložene z lesom.

Teja: Ja, tiste temno rjave ali pa zeleno-bele … Ampak moji spomini so res lepi. Živeli smo v manjšem stanovanju, zato smo bili vsi ves čas na kupu.

Jani: Pa doma smo bili precej manj časa. Ves čas smo bili zunaj, tako da je bila otroška soba zame samo prostor za spanje in pisanje domače naloge. Pa še z bratom sem jo delil.

Teja: Jaz pa s sestro, ampak samo dokler nisva začeli sitnariti, da si želiva vsaka svojo in so jo starši pregradili z omarami.

Jani: Ja, ja, tega se spomnim. Pa da smo sobe malo popestrili, smo kaj narisali na stene. Midva z bratom sva na temno modro steno sobe odtisnila svoje roke. Ko sem bil starejši in so bile te roke še vedno na steni, me je bilo kar malo sram, ker to enostavno ni bilo več kul.

Kakšen pa je vajin dom danes?

Teja: Mi živimo res odprto in sproščeno življenje in to se pozna tudi na našem domu.

Jani: Prva stvar, ki sva jo naredila, ko sva se preselila, je bila, da sva v stanovanju odstranila nekaj vrat in dobila bolj odprte prostore. Najbolj pomembno nama je bilo, da sva povezala kuhinjo in dnevno sobo, saj sta to prostora, kjer se dogaja življenje.

Teja: Janijev sin Taj nalogo najraje piše kar za kuhinjsko mizo, medtem ko midva poleg njega urejava svoje stvari.

Ampak s kuhinjo sta imela pa kar nekaj »težav«.

Teja: Kuhinjo sva prenavljala ravno, ko sva pričakovala prvo hčerko Sio, in ko sem prišla iz porodnišnice, kuhinje sploh še nisva imela.

Jani: Vse pohištvo, vključno s staro kuhinjo, sva vrgla ven. Vse, kar sva imela v kuhinji, ko se je rodila Sia, je bila omarica s prenosno indukcijsko ploščo. Umivalnika in vode ni bilo, zato smo posodo 2 tedna prali kar v banji.

Teja: Je pa Jani tudi na tisti mali indukciji skuhal vrhunske večerje …

Zakaj pa nista obdržala kakšnega starega pohištva?

Jani: Retro stila res ne marava. Spominja naju na lovski dom (smeh). Pa preproge in tapete tudi. Spomnim se, da sem moral odstraniti vse stare omare, jedilni kot … Največja težava pa so bile tapete.

Teja: 4-slojne tapete!

Jani: Ja, očitno jih niso nikoli odstranili, ampak čez samo nalepili nove. To je bila res nočna mora. Več dni sem jih odstranjeval centimeter za centimetrom, potem pa vse pokital, prebarval.

Teja: Jaz pa sem postrigla zavese, ki so bile predolge.#

Očitno imata kar nekaj »naredi sam« izkušenj …

Jani: O, ja, imava (smeh), niso pa … (smeh).

Teja: Janija kakšne take rešitve ful motijo, meni pa so super. Ni nama tako bistven videz, bolj počutje. In to pri vsaki stvari, ne samo pri domu.

Bi se potem danes prenove lotila na enak način?

Jani: Če pogledam nazaj, se mi zdi, da se s to prenovo res ni tako mudilo. Po drugi strani pa res cenim, da sem veliko stvari naredil sam. Edina stvar, na katero nisva ponosna, je zelena steklena obloga v kuhinji, ki sva jo precej drago plačala, tako da nama kar mora biti všeč, čeprav nama v resnici ni.

Teja: Sva pa zdaj ravno pri obisku Lesnine dobila par idej, kako bi lahko najino malo kuhinjo povečala in jo naredila bolj funkcionalno.

Jani: Ja, kakšno profesionalno svetovanje in izris, ki ga ponujajo tudi v Lesnini, bi nama v drugo prišlo prav. Sploh, ker je danes na voljo veliko več možnosti.

Danes lahko prostor res popolnoma prilagodimo svojim potrebam.

Jani: Ker sva včasih veliko delala po kuhinjah v Sloveniji in tujini, veva, kako pomembna je funkcionalnost. Prav spomnim se neke kuhinje s kuhinjskim otokom, ki je imel predale z odpiranjem na dotik. To je pomenilo, da se je predal pri delu odprl vsakič, ko si se malo preveč naslonil nanj.

Teja: O, ja, saj res! Drugače pa bi danes za kuhinjo izbrala predale s tihim zapiranjem, da otroci ne bi mogli ropotati z njimi … Pa pečica bi morala biti dovolj visoko, da se ne bi mogli opeči.#

Funkcionalnost je za vaju torej na prvem mestu, ne marata retro videza … Sta pri vsem tako usklajena?

Jani: Mislim, da se najbolj razlikujeva, ko pride do cene. Jaz vedno kupim kvalitetne in dražje stvari, Teja pa običajno kaj, kar je poceni in ima tudi temu primerno krajši rok trajanja.

Teja: Jaz se pač stvari hitro naveličam in jih tudi bolj pogosto menjam.

In čigave želje potem običajno zmagajo?

Teja: Ne vem, če bi ravno rekla, da kdo zmaga. Oba se pač prilagajava. Tako imamo doma na primer Janijev aparat za sladoled, ki je stal več sto evrov, in take luštne lopatke za obračanje pečenih jajčk za tri evre.

Jani: Ja, naučila sva se sklepati kompromise, tako da se zaradi takšnih stvari, kot je nakupovanje, res ne kregava. Če imava denar, kupiva, če se česa naveličava, pa stvari pogosto tudi podariva.

Teja: Ja, tako se je pri nas doma zamenjalo že 7 postelj (smeh).

Lahko rečemo, da je sklepanje kompromisov vajin nasvet za vse, ki opremljajo svoje domove?

Jani: Kar se tiče različnih želja, ja. Če govorimo o kvaliteti, pa ne. Zdi se mi, da se z nobeno prenovo ne mudi tako zelo, da ne bi bilo boljše počakati, da imaš budget, s katerim lahko prostor res prenoviš tako, »kot se zagre«.

Teja: Ja, če ti je nekaj samo na pol všeč, ti nikoli zares ne bo popolnoma. Tista najina zelena steklena obloga v kuhinji je dober primer tega.

Jani, Teja, hvala za tale zabaven pogovor. Za konec samo še eno vprašanje – kaj vama pomeni dom?

Jani: Dom mora biti pač prostor, v katerem se res dobro počutiš in se sprostiš.

Teja: Glavna je ta toplina doma. Moje prejšnje stanovanje je bilo kot stanovanja v revijah, ni pa imelo nobene topline. Naš sedanji dom ima veliko več duše, pa je daleč od tega, da bi bil za v revijo … Jani, jaz že čez cel ta pogovor razmišljam, kako si ti res v redu.

Jani: (Smeh) A zdaj bi moral jaz reči isto?

Teja: Ja, lepo bi bilo (smeh).


Še vedno lahko sodelujete v nagradni igri in osvojite eno od mesečnih nagrad, na novega lastnika pa čaka tudi velika nagrada - novi Volkswagen Touran Family.