#
DOBRODOŠLI DOMA
Z BARBI IN MATICEM

Kako Barbi in Matic uskladita njeno željo, da se stanovanje pogosto spreminja in Maticevo potrebo, da stvari, ki so dobre, ostanejo take, kot so? In kako astmo lahko obrneš v prid svojemu okusu za notranje opremljanje?

Barbi in Matic vabita k sodelovanju

Z Barbi in Maticem doma
Barbi in Matic kupujeta sedežno

BARBI IN MATIC: ENKRAT SEM ŠLA MATICU KUPIT KAPO, DOMOV PA SEM PRIŠLA Z NOVIM AVTOM

Barbi in Matic sta se pred dobrim letom vselila v najemniško stanovanje v Radovljici, v smeha polnem pogovoru pa sta nam zaupala, kako je potekalo preurejanje. Nasmejali smo se njunim nestrinjanjem, izvedeli, zakaj je včasih koristno imeti astmo, kako impulzivno nakupuje Barbi in kaj Matic najraje počne doma.


#

Barbi in Matic, kakšni so vajini spomini na dom iz otroštva?

Barbi: Moji spomini so zelo lepi. Moja starša sta veliko vlagala v to, da je bilo stanovanje estetsko privlačno. Rada sta imela ta starinski, orientalski stil, tako da sem odraščala ob zemeljskih barvah. Živeli smo v bloku na Gorenjskem in imeli lep pogled na zeleno pokrajino.

Matic: Mi smo pa kupili staro hišo in se s Primorske preselili na Gorenjsko. V tej hiši je bila tudi stara oprema, tako da je trajalo kar nekaj časa, da smo prišli na tisti naš stil oziroma na nekaj med modernim in starinskim stilom.

Barbi, ti s svojimi spomini kar malo izstopaš. Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, se spominjajo podobnega pohištva, vi pa ste bili s tem orientalskim stilom res malo drugačni. Imaš kako idejo, zakaj?

Barbi: Lahko da sem najmlajša med vsemi, s katerimi ste se pogovarjal (smeh).

Mogoče pa res …

Barbi: Verjetno pa zato, ker sta starša kupila stanovanje v novem bloku in to stanovanje je bilo nepopisano platno, ki sta ga imela možnost opremiti čisto po svojih željah.

Matic: Midva nimava toliko možnosti, da izraziva svoj stil, ker živiva v najemu.

Barbi: Je pa najin stil popolno nasprotje tega, v katerem sva odraščala. Raje imava nevtralne barve, velike prostore … Ne pa 10 različnih vrst lesa v enem prostoru.

V enem od vajinih vlogov smo vseeno lahko opazili, da sta si stanovanje, v katerem živita, opremila kar precej po svoje.

Matic: Ja, svojega stila zaradi najemniškega stanovanja ne moreva do konca izraziti, ga pa poskušava čim bolj vključiti v prostor, v katerem trenutno živiva.

Barbi: Ko sva prvič stopila v najino trenutno stanovanje, so bili v njem stari kavči in kuhinja. No, kuhinja je še danes, glede precej drugih stvari pa sva se dogovorila z najemodajalko.

Ja, najemniška stanovanja se v Sloveniji večinoma oddajajo opremljena, zato najemniki pogosto nimajo možnosti, da bi jih preuredili. Vidva pa sta jo imela ...

Barbi in Matic: Ne (smeh).

Matic: Midva sva imela možnost, da stvari, ki jih ne želiva, shraniva nekje drugje in v stanovanje prineseva svoje.

Barbi: Pa še za te sva se izpogajala zelo taktično. Stari kavč bi moral prvotno ostati v stanovanju, potem pa sem jaz rekla, da imam astmo in to ne bo šlo … Tako da sva ga z dovoljenjem lahko odstranila iz stanovanja …

(smeh) A lahko te informacije uporabimo v intervjuju?

Barbi: Ja, seveda (smeh). Saj imam res astmo drugače … in alergijo na pršice.

Matic: Je pa res, da je vse staro pohištvo v kleti, ki je zato ne moreva uporabljati. Bi nama pa prav prišla. Sploh zdaj, ko imava Piko in zelo malo prostora, kamor lahko njene stvari pospraviva.

Sta pa v enem od vlogov omenila, da bi se rada preselila.

Matic: Če se bova selila, bova skušala s seboj vzeti čim več pohištva, ki ga že imava.

Barbi: Ampak ne postelje … Matičeva mami nama je ob selitvi kupila spalnico … In noro hvaležna sva ji za to. Ampak celotna spalnica je stala le 300 eur …

Matic: 333 …

Barbi: Nočne omarice, omara in postelja. In ta postelja nama danes predstavlja težave.

Matic: Ampak na začetku je bila v redu.

Barbi: (smeh) Ne, ni bila …#

(smeh) Imata kak nasvet za ljudi, ki živijo v najemu, tako kot vidva?

Barbi: Če si v situaciji, ko moraš obdržati vse pohištvo, je najboljše, da dom narediš kar z dodatki za dom. Meni se zdi, da je izbira dodatkov precej pomembnejša kot večji kosi pohištva. Ti naj bodo čim bolj nevtralni, dodatki za dom pa naredijo domačnost, stil in udobje.

Pa dodatke za dom in stil pogosto menjata?

Barbi: Bi si jih želela, če bi bil denar (smeh). Jaz imam veliko potrebo po tem, da ves čas nekaj spreminjam.

Matic: V bistvu hoče povedati, da se jaz ravno nečesa navadim, ona pa hoče potem to že spremeniti (smeh). Ko se enkrat počutim dobro, potem hočem, da tako tudi ostane. Saj kakšno malenkost že zamenjaš, da pa bi ves čas barval stene in menjal blazine na kavču …

Barbi: Je pa to kot nek efekt domin. Domov prineseš eno blazino, potem pa bi spremenil še vse ostalo. To se nama je zgodilo danes v Lesnini.

Bi sicer rekla, da nakupujeta načrtno ali spontano?

Barbi: Jaz sem spontani, impulzivni kupec (smeh). Enkrat sem šla Maticu za darilo kupit kapo, domov pa sem prinesla avto. No, naročila sem nov avto. 6 let nazaj je bilo to … Matic pa misli, da je spontan, ampak v resnici ni.

Matic: Ne … Če kupujem kaj dražjega, kar pohištvo običajno je, seveda dobro premislim, če pa gre za malenkosti, pa samo vzamem …

Kaj pa dilema kvaliteta in kvantiteta?

Matic: Ker živiva v najemu, dajeva prednost kvantiteti. Če pa bi imela svoj dom, bi prednost dala kvaliteti, ker bi lahko razmišljala tudi za 20 let vnaprej.

Barbi: Joj, jaz bi si pa vseeno rada pustila možnost, da bi lahko bolj pogosto menjala stvari.

Matic: No, strinjava se, da se ne strinjava (smeh).#

Barbi, a misliš, da obstaja idealni dom, ki ga ne bi hotela nikoli več spreminjati?

Barbi: Ja, jaz pogosto pridem do te točke, samo ostanem ne preveč dolgo (smeh). To gre Maticu ful na živce.

Matic: Ja. Imam pa vsaj to srečo, da imava skoraj enak okus (smeh).


Še vedno lahko sodelujete v nagradni igri in osvojite eno od mesečnih nagrad, na novega lastnika pa čaka tudi velika nagrada - novi Volkswagen Touran Family.