#
DOBRODOŠLI DOMA Z ALENKO KOŠIR

Kako so pri Alenki živeli včasih? Kaj ji je pomembno pri delu od doma? Pridružite se Alenki pri našem praznovanju in sodelujte v nagradni igri.

Alenka vabi k sodelovanju

Dobrodošli doma z Alenko
Alenka o delu od doma
Alenka podeli nagrado

Alenka Košir: Naučila sem se, da so trendi minljivi

Če Alenko Košir spremljate na družbenih omrežjih, zagotovo veste, da ni le športnica, ampak ji gre dobro od rok tudi opremljanje doma. Nekega prijetnega dopoldneva smo z Alenko sedli na kavo in z njo poklepetali o domu. Izvedeli smo, kakšni so njeni spomini na dom, kaj si misli o trendih in kaj bi glede opremljanja stanovanja svetovala drugim.


#

Alenka, začnimo na začetku. Kakšni spomini te vežejo na dom iz otroštva?

Prihajam iz velike, 6-članske družine in vsi skupaj smo živeli v 85 m2 velikem stanovanju. Kot edina punca med štirimi otroki sem imela ta privilegij, da sem imela svojo sobo, moji trije bratje pa so si sobo delili. Dnevna soba je bila čez dan dnevna soba, zvečer pa se je spremenila v spalnico mojih staršev. Spomnim se tudi naše majhne kuhinje, v kateri je mami vsak dan skuhala kosilo, ki ga danes marsikdo ne zna skuhati v precej boljše opremljeni kuhinji.

Včasih pri izbiri pohištva niti ni bilo veliko izbire.

Ja, res je. Vsi smo imeli enake kuhinje, enake dnevne sobe in omare, tako da se ti je skoraj povsod zdelo zelo domače. Smo pa kot otroci sobe preuredili precej po svoje. Na stene smo lepili posterje, pozimi pa smo vsi rezali snežinke iz papirja in jih lepili na okna. So bili pa vsi domovi včasih zelo funkcionalno opremljeni – omare so na primer segale od tal do stropa, da smo vanje lahko vse pospravili.

Danes živiš v Ljubljani in na družbenih omrežjih lahko vidimo, da imaš zelo izdelan okus za opremljanje doma. Se ti zdi, da ta občutek za estetiko izhaja iz tvoje družine?

Moji starši so znali z majhnimi detajli res polepšati dom. Moja mami je imela zelo rada rože, tako da smo v stanovanju ves čas imeli vazo s šopkom travniških rož. Tudi jaz sem imela že kot otrok rada vse lepo in urejeno. Oblačila sem vedno zlagala na rob in po barvah. Stvari na policah niso bile nikoli postavljene naključno, ampak je bila vsaka stvar obrnjena pod določenim kotom in natančno sem vedela, če mi je kdo kakšno stvar premaknil. Zdaj … kdo bi rekel, da imam kakšno motnjo, ampak takšna sem (smeh). Urejenost me pomirja.

Kako pa si se lotila opremljanja svojega doma v Ljubljani? Si natančno vedela, kaj hočeš, ali si iskala navdih?

Navdiha danes res ni težko najti. Včasih ga na spletu lahko najdeš še celo preveč. Lahko ti je všeč preveč različnih stilov, ki potem ne pašejo skupaj ali pa ti je všeč nekaj, kar na sliki zgleda super, v realnosti pa sploh ni funkcionalno. Glede na to, da je moja družina precej velika, je funkcionalnost zelo pomembna. Ampak lepo mora pa tudi biti (smeh).#

Torej si natančno vedela, kaj hočeš.

Ker sem se v življenju že velikokrat selila, sem imela z opremljanjem precej izkušenj – veliko sem se naučila tudi na svojih napakah iz preteklosti (smeh).

Imaš kakšen primer?

Ko sem se prvič selila v svoje stanovanje sem bila tako navdušena, da sem vse »nabutala« vanj, sčasoma pa sem se naučila, da je veliko boljše, če na začetku kupiš samo najbolj nujne stvari, potem pa začneš počasi dodajati še dodatke za dom.

Ja, dodatki za dom domu res dajo piko na i.

Ja, oddelek z dodatki za dom je moj najljubši v Lesnini. Sama se moram dejansko pripraviti, da kupim samo tisto, po kar sem prišla, ker me vsi ti dodatki lahko zelo hitro premamijo. Tam običajno kupim lepe sveče, pa pribor in kuhinjsko posodo, brisače … Hmmm (smeh). V bistvu imam skoraj v vsakem prostoru kakšen dodatek iz Lesnine. Dodatki za dom so res tista hitra sprememba, za katero ni potrebnega veliko denarja. Ko sem stanovanja še najemala, sem si z dodatki stanovanje vedno opremila po svoje in veliko teh stvari imam še danes.

Ti je torej blizu tudi vintage oz. retro stil?

Ja, zelo mi je všeč. Doma imam kar nekaj starih kosov. Nekatere sem kupila v starinarnicah, nekatere stvari pa so še od moje mami. Ti dodatki so mi še posebno ljubi, ker imajo tudi neko čustveno noto in svojo zgodbo.

Ja, res je. S časom in prenašanjem iz roda v rod taki kosi dobijo poseben pomen. Pa tudi lepo se podajo k modernemu pohištvu.

Ti »miksi« znajo biti včasih res dobri in danes so tudi moderni. Pravzaprav je s tem podobno kot z modo. Včasih so bili moderni čevlji, torbica in pas v isti barvi, danes pa tega praktično nihče več ne nosi.#

Ko sva že pri modi in trendih – kaj pa trendi pri opremljanju doma? Jim slediš?

Zelo ekstremno ne. Naučila sem se, da so trendi minljivi. Najprej te navdušijo, ampak kmalu te pustijo ravnodušne. Sicer pa je biti v trendu tudi drago. Boljše se mi zdi, da razviješ svoj stil, ki ga lahko z dodatki za dom občasno malo spremeniš. Včasih je dovolj že to, da zamenjaš luč.

Ja, svetloba je zelo pomemben element doma.

Veliko ljudi misli, da bodo veliko spremembo v njihovem domu naredili samo veliki kosi. Na primer to, da zamenjajo sedežno, ampak včasih je treba spremeniti samo vzdušje in kakšna ambientalna lučka je za to včasih že dovolj. Pri lučeh je meni najbolj pomembno to, da imam žarnico z rumeno svetlobo, ker se ob beli svetlobi počutim, kot da sem v pisarni, ne pa doma (smeh).

Kakšen bi bil torej tvoj nasvet za vse, ki bi svoj dom radi malo osvežili ali pa kar generalno prenovili?

Tako kot pri vseh stvareh je veliko odvisno od finančnih zmožnosti posameznika. Zdi se mi, da je za večje stvari, ki jih nenehno uporabljamo in jih ne menjamo ravno pogosto, smiselno kupiti nekaj res kakovostnega - postelja je lep primer. Potem pa je fino poiskati tudi kakšne ugodnosti. Meni je super zadeva Lesninina kartica, kjer se mi seštevajo nakupi, na koncu leta pa potem dobim bonus. Sicer sem pa včasih pogosto ponavljala eno napako – ker so bile nekatere stvari zelo poceni, sem jih kupila veliko, in ko sem potegnila črto, to ni bilo več tako ugodno. Če denarja ne bi zapravljala za drobnarije, bi si lahko privoščila nekaj, kar sem si res želela. To je mogoče neka takšna past, v katero se ujamemo vsi.

Alenka, hvala za res prijeten pogovor. Za konec nas zanima še, kaj ti pomeni dom.

Jaz sem se doma počutila v vseh stanovanjih, kjer sem živela, saj sem bolj kot na prostor vezana na občutek, ki mi ga daje dom – to, da sem varna, da me nihče ne moti … Seveda pa je najbolj pomembno, da so tam ljudje, ki jih imam rada. Oni dom naredijo dom in mu dajo posebno energijo.


Še vedno lahko sodelujete v nagradni igri in osvojite eno od mesečnih nagrad, na novega lastnika pa čaka tudi velika nagrada - novi Volkswagen Touran Family.